Sinds een aantal jaren ben ik heel actief betrokken bij het organiseren van vakanties voor kinderen met het autismespectrumstoornis. Omdat deze kinderen een zeer sterke zintuiglijke prikkeling kennen, werken we steeds in thema’s. Naar volgend jaar toe zouden we graag werken rond het thema sprookjes. Waar kan je dan het best naar toe gaan om zo iets voor te bereiden. De Efteling natuurlijk.
Anton Pieck
Anton Pieck is een Nederlandse kunstschilder. De tekeningen die hij maakte hadden een geheel eigen stijl, vaak sprookjesachtig nostalgisch van karakter.
In 1951 begon A. Pieck aan zijn zoveelste avontuur: de Efteling. Aan de Efteling in Kaatsheuvel werkte hij meer dan 30 jaar mee. Hij maakte meer dan 1 500 ontwerpen, waarvan een groot deel in driedimensionale variaties terug te vinden zijn in het park.
Het sprookjesbos
Om ons kamp in Hoogstraten naar behoren voor te bereiden vertrokken we met de kerngroep van de leiding naar de Efteling. Het is de bedoeling dat we daar ideeën sprokkelen om samen met onze kinderen zintuiglijk te werken. Het liefst van al zouden we de Efteling samen met onze kinderen bezoeken. Maar omdat onze organisatie draait op basis van vrijwilligers en de organisatie zo al sterk beperkt is qua budget, zal dit een droom blijven denk ik. Het zou natuurlijk kunnen dat we via deze blog een sponsor vinden.
De ideale vertrekbasis is natuurlijk de sprookjesboom. We zien het perfect haalbaar om met ijzerdraad en papier-maché een droomboom te maken. De kinderen kunnen de boom beschilderen in felle kleuren en aan de takken van de boom kunnen we de resultaten van onze werkweek hangen.
Voor mij was het hoogtepunt van het bezoek ‘de zotte neuzen’. In een carnavalachtige sfeer rijd je doorheen het zotteneuzenpark. Figuren met zotte neuzen brengen je van het één land naar het andere.
De namen van onze leefgroepen zullen hun oorsprong vinden in dit zotteneuzenpark. Zo vinden we de KWAKERS een geweldige naam voor onze kleintjes. Samen met hen kunnen we in brooddeeg verschillende kwakers maken. We beschilderen ze niet in fel groen, maar in hevige kleuren.
De namen van onze leefgroepen zullen hun oorsprong vinden in dit zotteneuzenpark. Zo vinden we de KWAKERS een geweldige naam voor onze kleintjes. Samen met hen kunnen we in brooddeeg verschillende kwakers maken. We beschilderen ze niet in fel groen, maar in hevige kleuren.
Tijdens deze rondrit passeren indianen, Schotten, ….de revue. Op ieder muziekje hoort er een dansje. En als er iets is wat onze kinderen graag doen, dan is het verkleed dansen op muziek.
Het peperkoekenhuisje hoort ook tot de favorieten. Met onze kinderen zullen we dat proberen na te maken. We dachten aan speculaas, cake…en uiteraard besmeren met heel veel slagroom.
De ‘papier hier’ truc gaan we zeker meenemen. Dit om het domein in Hoogstraten proper te houden.
Slot
Tijdens ons bezoek zijn duizenden ideeën naar boven gekomen om ons kamp creatief en muzisch uit te werken. We beseffen dat er nog veel werk aan de winkel is.
Om de ideeën te laten borrelen hebben we ook een boottocht gemaakt. Tijdens deze 20 minuten durende boottocht ervaren we dat een rustpauze deugd kan doen.
Dit maakte ons er nog meer van bewust dat onze kinderen, die toch al sterk geprikkeld worden, deze rust ook nodig hebben.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten